волан


         

септември 30, 2008

РАМАЗАН/РАМАДАН БАЈРАМ …

Filed under: религија — волан @ 12:20 pm

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Allah-eser2.jpg/100px-Allah-eser2.jpg

Денеска е Рамазан/дан Бајрам, државен празник на РМ … ако прашате обичен човек што представува Бајрам ке ви рече денеска е празник на Муслиманите … денеска тие честат баклава

читај повеќе »

Светиот месец Рамазан или Рамадан (арапски: رمضان ) е муслимански празник кој трае во текот на целиот деветти месец од исламскиот календар. Се верува дека во текот на тој месец светатат книга – Куранот му бил откриен на Архангелот Гаврил, кој потоа му го пренел на пророкот Мухамед.

Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и милост, во кој муслиманските верници целодневно се воздржуваат од конзумирање храна, цигари, алкохол, но и од лоши мисли, идеи и дела. Постот почнува со изгрејсонце (суфур) и трае до зајдисонце (ифтар). Јадење и пиење се дозволени во текот на ноќта. Од пост се ослободени децата, бремени жени, доилки и болни.

Рамазан е еден од петте столба на исламот. Останатите се верата, молитвите, поклонението и давањето милостина. Тоа е месец на добрина, милост, љубов и простување.

Ramazan … Ramadan … Ραμαζάνι … Ramazani … رمضا …

 No Comments »

 1. Ма немам некој у близину да слави Рамазан Бајрам,ама јави се на мои пријатељи,колеге и честита,што е за што е

    interpreter — април 25, 2014 @ 6:22 am

 2. Вика ли те комшика на баклаву …

    волан — април 25, 2014 @ 6:22 am

 3. море на деца што ги е добродошло да не идев у школу..Појма немав зашто седив дома,ама одговара ги…

    interpreter — април 25, 2014 @ 6:22 am

 4. Еве и од мене Ramazan Šerif Mubarek Olsun на сите верници од муслиманската веросиповест во Македонија.

  Ако не смета и една убава песма која ја пронајдов на нет.

  Korak po korak, neprimjetno, tiho
  Ovaj Ramazan bliži se kraju,
  Još samo par dana ibadeta, posta,
  I dolazi Bajram u najljepšem sjaju.

  Srce jače kuca i radost ne krije,
  Došao je evo i kraj Ramazana,
  U džamiji sad će da se Bajram klanja,
  Jer ovo je praznik svakog muslimana.

  I svako je sretan i svako radostan,
  Na vitkoj munari već se bajrak vije,
  Došao je eto i taj sretan dan,
  Vesele se sada rođaci, komšije.

  Na Masriku Bajram, na Magribu Bajram,
  I u Bosni Bajram i širom planete,
  I u Meki bajram, i u Maleziji,
  Raduje se svako, odrasto i djete.

  Bajramsko odijelo i osmjeh na licu,
  Čestitke za Bajram uz najljepše želje,
  Evo od somuna mirišu avlije,
  Tri dana trajaće bajramsko veselje.

  поздрав

    Андреј08 — април 25, 2014 @ 6:22 am

 5. Нека им е честит празникот и за многу години Бајрамот

    saveas — април 25, 2014 @ 6:22 am

 6. Супер, барем не учиме. =))
  Честит празник на сите што се од исламска вера. :)

    Lost series — април 25, 2014 @ 6:22 am

 7. Среќен празник на сите припадници на исламската вера и од мене.

    Сердарот — април 25, 2014 @ 6:22 am

 8. ах… пуста исламизација…

    Arschloch2 — април 25, 2014 @ 6:22 am

 9. почитувањето на туѓата вера и вероисповеД, е елементарен знак на култура…
  празниците се време за зближување, а не поделби…
  честито Рамзан Бајрам!

    prezviterkozma — април 25, 2014 @ 6:22 am

 10. честит празник :)

    hindsight — април 25, 2014 @ 6:22 am

 11. Честит празник!

    gordi — април 25, 2014 @ 6:22 am

 12. Ма немам некој у близину да слави Рамазан Бајрам,ама јави се на мои пријатељи,колеге и честита,што е за што е

    interpreter — април 25, 2014 @ 6:22 am

 13. Вика ли те комшика на баклаву …

    волан — април 25, 2014 @ 6:22 am

 14. море на деца што ги е добродошло да не идев у школу..Појма немав зашто седив дома,ама одговара ги…

    interpreter — април 25, 2014 @ 6:22 am

 15. Еве и од мене Ramazan Šerif Mubarek Olsun на сите верници од муслиманската веросиповест во Македонија.

  Ако не смета и една убава песма која ја пронајдов на нет.

  Korak po korak, neprimjetno, tiho
  Ovaj Ramazan bliži se kraju,
  Još samo par dana ibadeta, posta,
  I dolazi Bajram u najljepšem sjaju.

  Srce jače kuca i radost ne krije,
  Došao je evo i kraj Ramazana,
  U džamiji sad će da se Bajram klanja,
  Jer ovo je praznik svakog muslimana.

  I svako je sretan i svako radostan,
  Na vitkoj munari već se bajrak vije,
  Došao je eto i taj sretan dan,
  Vesele se sada rođaci, komšije.

  Na Masriku Bajram, na Magribu Bajram,
  I u Bosni Bajram i širom planete,
  I u Meki bajram, i u Maleziji,
  Raduje se svako, odrasto i djete.

  Bajramsko odijelo i osmjeh na licu,
  Čestitke za Bajram uz najljepše želje,
  Evo od somuna mirišu avlije,
  Tri dana trajaće bajramsko veselje.

  поздрав

    Андреј08 — април 25, 2014 @ 6:22 am

 16. Нека им е честит празникот и за многу години Бајрамот

    saveas — април 25, 2014 @ 6:22 am

 17. Супер, барем не учиме. =))
  Честит празник на сите што се од исламска вера. :)

    Lost series — април 25, 2014 @ 6:22 am

 18. Среќен празник на сите припадници на исламската вера и од мене.

    Сердарот — април 25, 2014 @ 6:22 am

 19. ах… пуста исламизација…

    Arschloch2 — април 25, 2014 @ 6:22 am

 20. почитувањето на туѓата вера и вероисповеД, е елементарен знак на култура…
  празниците се време за зближување, а не поделби…
  честито Рамзан Бајрам!

    prezviterkozma — април 25, 2014 @ 6:22 am

 21. честит празник :)

    hindsight — април 25, 2014 @ 6:22 am

 22. Честит празник!

    gordi — април 25, 2014 @ 6:22 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.