волан


         

јануари 5, 2009

Цела плата … бруто плата … иста плата …

Filed under: пари — волан @ 4:19 pm

http://www.celaplata.mk/images/povrssinaGore_mk.jpg

Од нова година стартува концептот на пресметка на “Бруто плата“ … власта го најавува како реформа која по значене е веднаш по воведувањето на ДДВ-то … работниците нема да осетат ништо – тоа што ке го добијат на рака или во банка е потполно исто … само како придобивка на оваа реформа се очекувало 1000 нови вработувања ?!.

читај повеќе » 

Работодавците калкулираат … работниците збунети … власта спрема кампања од 400.000 евра за да го појасни концептот … во кампањата спаѓа и интернет страницата Цела плата” …

http://www.celaplata.mk/contentimages/OGLAS_Ogledala---MK-mala.jpg

 1. Клиентскиот софтвер [Klientski Softver 3.1.7, 24MB];
 2. Упатство за инсталација на Клиентскиот софтвер [Upatstvo za instalacija na klientski softver, 440KB];
 3. Закон за придонеси од задолжително социјално осигурување [Zakon za pridonesi od zadolzitelno socijalno osiguruvanje.pdf104KB];
 4. Правилник за начинот на пресметка и уплата на придонесите од задолжително социјално осигурување [Pravilnik za nacinot na presmetka i uplata na pridonesite od zadolzitelno socijalno osiguruvanje.pdf353KB];
 5. Прирачник за прилагодување на системите за плати [Preporaki za prilagoduvanje na sistemot na plati.pdf, 368KB];
 6. Упатство за формата и соджината на платниот инструмент [Upatstvo za formata i sodrzinata na platniot instrument.pdf329KB];
 7. Водич за пополнување на МПИН образец [Mesecna presmetka za integrirana naplata.pdf, 5MB];
 8. Примери од водичот [primeri od Vodicot.xls163KB].

http://www.celaplata.mk/contentimages/OGLAS_Rastovaruvanje-mala.jpg

Намалување на стапките на социјалните придонеси

За 2009 година стапките на социјалните придонеси се:

 • 19% за задолжително пензиско и инвалидско осигурување; 
 • 7,5% за задолжително здравствено осигурување; 
 • 0,5% стапка на дополнителен придонес за задолжително здравствено осигурување за случај на повреда на работа и професионално заболување;
 • 1,4% за задолжителен придонес за осигурување во случај на невработеност.
Пресметката се прави врз основа на просечната цела плата за месец август 25.758,00 ден.
1.     Цела плата 25.000,00 ден. Графички приказ
2.     Придонеси од задолжително социјално осигурување  
  2.1    - Придонес за пензиско и инвалидско осигурување (19%) 4.750,00 ден.
  2.2    - Придонес за здравствено осигурување (7.5%) 1.875,00 ден.
  2.3    - Придонес за осигурување во случај на невработеност (1.4%) 350,00 ден.
  2.4    - Дополнителен придонес за задолжително здравствено осигурување за случај на повреда на работа и професионално заболување (0.5%) 125,00 ден.
3.     Вкупен износ на придонеси од задолжително социјално осигурување
(2.1 + 2.2 + 2.3 + 2.4)
7.100,00 ден.
4.       Основица за пресметка на персонален данок од плата (1 – 3 – 4.1) 10.900,00 ден.
  4.1    - Износ на месечно лично ослободување од персонален данок од доход (фиксно 7000) 7.000,00 ден.
5.      Износ на персонален данок од плата (10%) 1.090,00 ден.
 
6.      ЧИСТА ПЛАТА 16.810,00 ден.

 No Comments »

 1. Ме интересира кој се прави толку паметен во државава
  1. Ако платата е 16.810,00 денари и давачките се 19%+7,5%+0,5%+1,4%=28,4% кои се пресметуваат врз основицата на платата (16.810,00) и изнесуваат 4.774,04 денари, како тоа бруто платата изнесува 25.000,00 денари кога 16.810+4.774=21.584 денари??
  2. Персонален данок вклучен во плата?? Персонален данок на плата?? Ај и нека е 10% тогаш имаме + 1.681 денар, пак не иди до 25.000…

  Овие се ретардирани до еден, ама и народот…

    glimpse — април 23, 2014 @ 7:59 am

 2. добро де …а кој рече дека со бруто плата ќе се качат платите?

  поентата на бруто платите е да нема работодавци кои ќе „забораваат“ да те пријават со месеци, кои ќе ти исплаќаат плата 15 000, а ќе те осигуруваат на 7 000, и слични дубари!!!

  чакт е дека некој шупачиња газди сега ќе идат на карта намалување на плати, но тука се самите работници да го пријават кршењето на работничките права!
  Македонецот за се се буни само не за тоа што треба!!!

    alek_careca — април 23, 2014 @ 7:59 am

 3. Цела Македонија без плата
  Утрински-Број 2900 сабота, 31 јануари 2009

  ** Новата програма не може да ги пресмета боледувањата и новите вработувања … Владата падна на испитот бруто-плата. Се покажаа реални сите стравувања на вработените дека јануарската плата ќе ја земат со задоцнување.

  ** Поради грешка во новиот софтвер за пресметка на бруто-платите, вчера падна системот во УЈП и до доцните попладневни часови тој се’ уште не беше ставен во функција. Поради тоа, илјадници вработени во повеќе фирми во земјава немаа начин во текот на денот да ја исплатат јануарската плата, иако нивните документи биле целосно исправни. Тие во изминатиот период правеа тестови и симулации за да не се случи грешка во пресметката на бруто-платите.

  ** софтверот вчера се блокирал за оние фирми кои во пресметките за плата имале пресметано и обични или породилни боледувања на свои вработени или, пак, имале регистрирано нови вработени, што значи дека фирмата е ослободена од персоналниот данок. Кај сите вакви ситуации софтверот исфрлал погрешен налог за исплата, иако поднесените документи од работодавците биле в ред.

  ** Се прават напори да се коригираат грешките во софтверот, можеби уште во текот на вчерашниот ден, можеби за време на викендот, но, секако, проблемот ќе се реши и од понеделник непречено ќе се подигнуваат налозите за плати. Укажавме дека се можни проблеми и ризици во стартот на воведувањето на бруто-платата, во кои спаѓа и она со боледувањата“, вели Весна Новаковиќ,

    волан — април 23, 2014 @ 7:59 am

 4. Браво за тие кои на први земаат плата, само што уште први недошол а веќе кажуваат дека нема да земат плата. Или можеби ја земаат авансно. Волан, денес е 31.01. Значи минимален ден за подигање Јануарска плата е Понеделник. Од каде однапред сите овие жалби? Ич не ми е јасно.

    Publikum — април 23, 2014 @ 7:59 am

 5. Сајтот за информации околу системот „цела плата“ недостапен

  МакФакс – Скопје /27/01/ 10:41

    волан — април 23, 2014 @ 7:59 am

 6. Ме интересира кој се прави толку паметен во државава
  1. Ако платата е 16.810,00 денари и давачките се 19%+7,5%+0,5%+1,4%=28,4% кои се пресметуваат врз основицата на платата (16.810,00) и изнесуваат 4.774,04 денари, како тоа бруто платата изнесува 25.000,00 денари кога 16.810+4.774=21.584 денари??
  2. Персонален данок вклучен во плата?? Персонален данок на плата?? Ај и нека е 10% тогаш имаме + 1.681 денар, пак не иди до 25.000…

  Овие се ретардирани до еден, ама и народот…

    glimpse — април 23, 2014 @ 7:59 am

 7. добро де …а кој рече дека со бруто плата ќе се качат платите?

  поентата на бруто платите е да нема работодавци кои ќе „забораваат“ да те пријават со месеци, кои ќе ти исплаќаат плата 15 000, а ќе те осигуруваат на 7 000, и слични дубари!!!

  чакт е дека некој шупачиња газди сега ќе идат на карта намалување на плати, но тука се самите работници да го пријават кршењето на работничките права!
  Македонецот за се се буни само не за тоа што треба!!!

    alek_careca — април 23, 2014 @ 7:59 am

 8. Цела Македонија без плата
  Утрински-Број 2900 сабота, 31 јануари 2009

  ** Новата програма не може да ги пресмета боледувањата и новите вработувања … Владата падна на испитот бруто-плата. Се покажаа реални сите стравувања на вработените дека јануарската плата ќе ја земат со задоцнување.

  ** Поради грешка во новиот софтвер за пресметка на бруто-платите, вчера падна системот во УЈП и до доцните попладневни часови тој се’ уште не беше ставен во функција. Поради тоа, илјадници вработени во повеќе фирми во земјава немаа начин во текот на денот да ја исплатат јануарската плата, иако нивните документи биле целосно исправни. Тие во изминатиот период правеа тестови и симулации за да не се случи грешка во пресметката на бруто-платите.

  ** софтверот вчера се блокирал за оние фирми кои во пресметките за плата имале пресметано и обични или породилни боледувања на свои вработени или, пак, имале регистрирано нови вработени, што значи дека фирмата е ослободена од персоналниот данок. Кај сите вакви ситуации софтверот исфрлал погрешен налог за исплата, иако поднесените документи од работодавците биле в ред.

  ** Се прават напори да се коригираат грешките во софтверот, можеби уште во текот на вчерашниот ден, можеби за време на викендот, но, секако, проблемот ќе се реши и од понеделник непречено ќе се подигнуваат налозите за плати. Укажавме дека се можни проблеми и ризици во стартот на воведувањето на бруто-платата, во кои спаѓа и она со боледувањата“, вели Весна Новаковиќ,

    волан — април 23, 2014 @ 7:59 am

 9. Браво за тие кои на први земаат плата, само што уште први недошол а веќе кажуваат дека нема да земат плата. Или можеби ја земаат авансно. Волан, денес е 31.01. Значи минимален ден за подигање Јануарска плата е Понеделник. Од каде однапред сите овие жалби? Ич не ми е јасно.

    Publikum — април 23, 2014 @ 7:59 am

 10. Сајтот за информации околу системот „цела плата“ недостапен

  МакФакс – Скопје /27/01/ 10:41

    волан — април 23, 2014 @ 7:59 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.